Personal branding is awkward, maar boeiend

Vind jij het awkward om foto’s van jezelf te delen en te werken aan je personal branding? Ik in ieder geval wel. Net als jij vind ik het super awkward om foto’s te maken en ook te delen. En dat zou je misschien niet denken, want ik deel vrij veel van mezelf, maar toch is het wel zo.

Er is natuurlijk een reden waarom ik altijd liever achter de camera sta: het is kwetsbaar om op de foto of video te gaan. Je wordt enorm geconfronteerd met dingen van jezelf die je normaal niet ziet: je slechte kant, je haar, je buik, de manier waarop je loopt of praat. Allerlei dingen die bij mij ook voorbij komen. En als ik dan die mooie zakelijke foto’s van mezelf heb? Dan vind ik het super ongemakkelijk om die te delen:

• Straks val ik in het echt tegen?
• Ik ben niet altijd zo glamorous. Lig deze tekst bijvoorbeeld met bril op, in mijn pyjama in mijn bed voor je te typen en heb een enorm vermoeid hoofd.
• Wat zullen mensen er wel niet van vinden? Straks denken ze dat ik mezelf geweldig vind ofzo.

Dit is even mijn braindump van wat er gebeurt als ik mezelf moet laten fotograferen of video’s moet maken.

Maar hier zijn redenen waarom je het alsnog moet doen:

• Zichtbaarheid is een soort van gratis promotie. Oké, de content maken, daar stop je tijd en waarschijnlijk ook geld in. Maar vervolgens kun je wel gratis een hoop mensen bereiken als je jezelf post. En dat werkt. Elke keer als ik namelijk een van mijn pakken post, doet dat wat. In het begin duurde het even, want het heeft tijd nodig. Maar inmiddels verkoop ik 80% van de keren dat ik post over de pakken, en vooral mezelf in de pakken, een pak online

• Het is toch een soort confidence boost. Ik zie mezelf echt anders sinds ik zie dat ik ook gewoon goed op de foto kan staan. Veel mensen hebben het idee dat ze altijd slecht op de foto staan en dus lelijk zijn, maar dat is echt niet het geval. Als je online kijkt, dan is iedereen mooi en het mooie is: jij dus ook. Ik krijg dat ook echt van veel klanten terug. Vaak is het alleen zo dat de meeste mensen niet weten hoe ze er mooi op kunnen staan en daar heb je wel een professional voor nodig.

• Je kan er mensen echt mee helpen. Ik neem gewoon meer aan van een ervaringsdeskundige dan van een onpersoonlijk bedrijf. Voorbeeld: Ik koop supplementen van Motion. Dat is het bedrijf van Joep Rovers. Doordat hij continu zichtbaar is en zijn reis met gezondheid deelt en wat het voor hem doet, koop ik zijn supplementen. Het is zo persoonlijk wat hij deelt, terwijl achter Motion ook vast en zeker andere mensen zitten, maar omdat ik hem volg en hij altijd veel deelt over zijn eigen reis met gezondheid, koop ik het. Ik vertrouw hem doordat ik een band met hem heb opgebouwd. Deel dus je persoonlijke reis, want er zitten meer mensen op te wachten dan jij denkt!

Ik snap dus dat het een enorme drempel is om jezelf te delen en zakelijke foto’s te laten maken. Ik heb nog steeds elke dag imposter syndrome. Maar wie wordt daar beter van? Ik niet. Ik kan wel al die content niet delen of maken. Maar ik denk echt dat ik dan minder klanten heb. Ja, mijn product is goed, maar mensen vinden het ook gewoon leuk om te lezen over mij. En daarom is het niet oppervlakkig of raar om jezelf te delen: het is juist moedig in de huidige LinkedIn-wereld waarin er al veel kritiek op is.

Mensen werken met mensen. En mensen willen jou vertrouwen. Er is al een overkill aan coaches, producten, kleding en noem maar op. Daarom kopen mensen van de mens. En daarvoor moeten ze jou zien.
Ja oke: het is dus awkward om te delen en te maken: maar boeiend. Het levert namelijk op de lange termijn keiharde euro’s op en dat is veel belangrijker.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

Eindelijk goede zakelijke foto's laten maken?

Neem dan direct contact op!